ZDRAVJE V VRTCU

V letošnjem šolskem letu smo se ponovno priključili programu ZDRAVJE V VRTCU v sklopu katerega smo izvajali različne dejavnosti. Cilj, ki smo si ga tudi tokrat zadali je bil »Ozaveščati otroke in odrasle o pomenu skrbi za zdravo življenje.« V to je zajeta skrb za telesno in duševno zdravje. Rdeča nit programa v letošnjem šolskem letu je bila »Prihodnost je moja«. V programu je sodelovalo pet oddelkov, kjer so strokovne delavke same načrtovale aktivnosti. Izvedene pa so bile tudi dejavnosti na ravni celotnega vrtca.

Na podlagi tega smo tekom šolskega leta izvajali različne aktivnosti:

  • DUŠEVNO ZDRAVJE. Igre za spodbujanje veselja, smeha in dobrega počutja. Praznovanje rojstni dni, lutkovne predstave. Sproščanje v relaksacijski sobi, vodena meditacija. Uredili smo relaksacijsko sobo, v kateri lahko strokovne delavke posegajo po različnih predmetih za sproščanje, umirjanje z zvokom, glasbo, zgodbami tako otroke kot sebe.
  • Omogočali otrokom, da se čim več gibljejo na prostem v naravi. Omogočali smo vsakodnevno gibanje otrok v telovadnici, izvajali otroško jogo, plesali, izvajali rajalne igre, se odpravljali na daljše sprehode, pohode. Izvajali smo tudi program »Mali Sonček.«
  • POČITEK. Omogočali počitek, ko so ga potrebovali s pomočjo načrtovanih kotičkov.
  • ZDRAVA PREHRANA IN HIDRACIJA. Spoznavali zdravo prehrano s pomočjo različnih didaktičnih pripomočkov, dejavnosti in iger, pomembnosti obrokov, pitja tekočine. Priprava sadnih jedi, zdravih napitkov ter obeleženje tradicionalnega slovenskega zajtrka.
  • Skrbeli smo za osebno higieno, kjer smo strokovne delavke vrtca z različnimi spodbudnimi orodji prispevale k temu, da so otroci še bolj umivali roke z milom, se seznanili s pomembnostjo umivanja zob. Pripravili različne spodbudne dejavnosti za ozaveščanje pomembnosti umivanja zobkov.
  • PREDAVANJE ZA STARŠE IN STROKOVNE DELAVCE – Moč spanja
  • Sodelovanje v programu »Varno s soncem.«
  • Navajali na varno in odgovorno obnašanje v prometu.
  • Ogledali smo si več filmov za otroke: Zdravi zobki, Čiste roke za zdrave otroke, Živim zdravo, Lepši svet – dan Zemlje, Dobili bomo dojenčka.
  • Obeležili smo dneve s posebno vsebino.

Tudi strokovne delavke smo stremele k zdravemu načinu življenja oziroma k skrbi za lastno zdravje in zdravje bližnjega.

Menimo, da smo zastavljeni cilj dosegle z najrazličnejšimi aktivnostmi tekom celotnega šolskega leta. Vsekakor pa je naš cilj za naprej, da to skrb za zdravje še bolj krepimo ter navajamo otroke na to, da zdravje ne skrbi za nas ampak, da za zdravje moramo poskrbeti sami. 

 Zapisala koordinatorica projekta:  Katja Mavrin

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost