V okviru našega Erasmus projekta “Think green, go clean, survive” smo 3.-9. marca 2024 gostovali pri šoli partnerici v Bandirmi v Turčiji, skupaj s partnerji iz Poljske in Romunije.  V ponedeljek smo obiskali njihovo šolo, kjer so starši za nas pripravili lepo pogostitev. V svoji pisarni nas je sprejel župan Tolga Tosun, popoldan pa še guverner ministrstva za šolstvo. Po ogledu mesta smo se odpeljali še do morskega letovišča Tatlisu, kjer smo na stroške župana imeli še večerjo.  Navdušeni smo bili nad njihovo gostoljubnostjo.

V torek smo se odpeljali do vetrnih elektrarn nad Bandirmo, kjer je vetrovno do 300 dni v letu in poleti 9 turbin deluje kar 24h na dan. Učenci so si ogledali več izobraževalnih filmov, spraševali in delali poskuse. 
V sredo smo se odpeljali do mesta Gonen, kjer so nas pogostili s tradicionalnim in obilnim turškim zajtrkom, potem pa smo šli na ogled elektrarne na biomaso, ki oskrbuje celo mesto in to s sežiganjem odpadkov od riža, banan in ostalih rastlinskih odpadkov. Ogledali smo si tudi plantažo banan. Za piko na i pa so nas zvečer pogostili na turškem večeru. Uživali smo tudi ob živi glasbi in plesalkah. 
V četrtek smo odšli na pot že zelo zgodaj, po 4-urni vožnji  smo prispeli v Izmir, kjer smo se povzpeli na manjši grič Monaster, uživali v neokrnjeni naravi, se razgibali z jogo in se naučili nekaj o zaščiti živali. Družbo so nam delali srednješolci iz Izmirja, ki so nas kasneje gostili tudi na njihovi šoli, lep je bil tudi sprehod po tem čudovitem obmorskem mestu. Učenci so tako hitro sklenili prijateljstva, da se je bilo kar težko posloviti. 
V petek so učenci na šoli imeli še delavnice, kjer so sestavljali solarne avtomobile, potem pa je že sledila evalvacija in podelitev certifikatov ter zadnje skupinske fotografije. Pred koncem smo se odpeljali še do solarne elektrarne, kjer nam je lastnik razložil vse, kar smo želeli vedeti. Teden se je še prehitro končal. V soboto je bilo slovo kar težko, stkala so se prava prijateljstva. Turčija nas je očarala na čisto svojstven način. 
Zapisali učiteljici Mojca Šterk in Biba Novak
(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost