V tednu otroka, ki se odvija od 2. do 7. oktobra 2012 smo pripravili številne aktivnosti za otroke in mladostnike, kjer vsako leto popestrimo otrokov živžav.

 

V okviru Tedna otroka bomo izvedli aktivnosti za otroke, kjer bomo poudarili temo otroških parlamentov STISKE IN RADOSTI ODRAŠČANJA. Kdaj je otrok odrasel? Kaj pomeni beseda odraslost? A se spreminjamo od dojenčka naprej? Kaj so to razvojne faze otroka? Kaj je tisto, kar zanje pomeni odraščanje? A so to fizični znaki (višina, lasje…) ? A je to, da se zaljubljajo? A je to, da občutijo drugačen glas? Mladi parlamentarci so na 22. nacionalnem otroškem parlamentu med 11 predlaganimi temami izbrali ODRAŠČANJE. Ta jim predstavlja enega večjih izzivov v njihovem življenju, saj je to obdobje, ko spoznavajo sebe in svoje telo, se soočajo in spopadajo z različnimi življenjskimi potmi, na katerih nastajajo nova prijateljstva in se »rojevajo« nove ljubezni.

Odraslim so s tem postavili izziv, da jih poslušamo in jih skušamo tudi razumeti. Pogled v otrokov in v mladostnikov svet z njegovimi očmi je pogosto drugačen. Sploh, ko nam, odraslim, postavijo ogledalo. Pogled vanj včasih ni prijeten, je pa potreben, da vidimo določene stvari tudi iz drugega zornega kota. Pri tem bomo mogoče presenečeni, saj se razumevanje odraščanja in njegove značilnosti spreminjajo s časom in s prostorom. Gotovo je danes marsikaj drugače, kot je bilo v času našega odraščanja.

Naloga odraslih je, da poslušamo, razumemo ter pomagamo otrokom in mladostnikom, da se bo njihove misli slišalo.

 

Upam, da bomo te dneve preživeli čim lepše.

 

Pripravila: Andreja Ninković, spec.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost