Spoštovani starši !

 

V šolskem letu 2012/2013 smo v okviru letnega delovnega načrta načrtovali aktivnosti, ki so povezano s preventivo v okviru medvrstniškega nasilja. V januarju smo izvedli v 2. in 3. razredu delavnico za starše – CAP-delavnico (Child Assault Prevention), kjer smo staršem predstavili delavnico za otroke, jih seznanili z zlorabami in nasiljem ter spregovorili s starši o njihovem pogledu na zlorabe v tem občutljivem obdobju. V mesecu februarju smo izvedli delavnico za starše – CAP delavnico (medvrstniško nasilje) v 5. razredu, kjer smo  staršem predstavili bolj vidik medvrstniškega nasilja, s katerim se srečujemo v višjih razredih in je potrebno tudi poudariti preventivo.

 

Z otroki se bomo pogovarjali v delavnicah za otroke v mesecu marcu, kako reči NE nasilju. Program za preventivo zlorabe otrok je program mednarodnega centra za preprečevanje nasilja v New Jerseyu, ki ga izvajamo v slovenskem prostoru že desetletje. CAP program izvajamo v okviru preventivnih dejavnosti Vzgojnega načrta že vrsto let. V lanskem letu pa so se svetovalni delavki, ki je izvajala  delavnice za otroke, starše in šolsko osebje z drugimi svetovalnimi delavkami, pridružili še učiteljici Jasmina Vučič in Janja Leskovar.

 

Naj Vam povemo zgodbico o besedici CAP.

»Nekega pomladnega dne so imeli na šoli v Sončevi ulici obisk. Obiskala so jih tri simpatična dekleta. Skupaj z njimi so se otroci tisti dan pogovarjali o zelo pomembnih stvareh. Naučili so se, da imajo pravico biti VARNI, MOČNI in SVOBODNI. Ob koncu dneva so gostje zaprosila otroke, naj doma razmislijo o tem, kako bi poimenovali njihov obisk.

Cenetu, Alji in Petru so bile obiskovalke zelo všeč. Ko so se po pouku vračali domov, so skupaj ponavljali, kar so se naučili v šoli in razmišljali o imenu. Nenadoma je Aljo prešinila ideja: »Mi trije smo dobri prijatelji. Smo varni, močni in svobodni. Zakaj se ne bi program imenoval kar po nas treh?« Predlog je bil všeč vsem. In tako je torej nastala besedica CAP. Cene, Alja in Peter so VARNI, MOČNI in SVOBODNI.«

 

Vsi otroci bi morali imeti na voljo več možnosti za ravnanje v zanje ogrožujoči ali neprijetni situaciji. V CAP delavnici  (zlorabe otrok) so otrokom predstavljene različne preventivne veščine. Otrokom je potrebno povedati resnico o »nevarnem tujcu«, o dobrih in slabih skrivnostih, o nasilnežih in o varnih in močnih besedah. Vse to smo poskušali otroke naučiti skozi igro vlog, kjer so otroci imeli možnost aktivnega sodelovanja. Otroci se v tri urnih delavnicah naučijo veliko novega, predvsem pa jih opremimo, kako odreagirati v pomembnih situacijah, ko so izpostavljeni nasilju ali nevarnosti, v kateri se ne počutijo močne, varne in svobodne. V mesecu februarju bomo izvedli tudi delavnico za šolsko osebje.

 

Načrtujemo še veliko pogovora o nasilju, o načinih preprečevanja tako s starši 7. razreda, kakor tudi učenci 5. razreda in 7. razreda. Sporočilo, ki ne najpommebnejše je, da nasilju ne bomo zapirali oči.

 

 

1

nasilje

images

Pripravila:

Andreja Ninković, spec.

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost