Z učenci od 5. do 8. razreda smo letos obiskali dinarsko-kraške pokrajine, ustavili pa smo se tudi v Tehniškem muzeju Slovenije.

Tehniški muzej ima svoje prostore v nekdanjem samostanu v kraju Bistra blizu Vrhnike. Učenci so si v treh skupinah pod vodstvom muzejskih vodičev ogledali različne zbirke tehniške kulturne dediščine. Večina učencev je bila najbolj navdušena nad prometno zbirko, v kateri so razstavljeni različni stari avtomobili in tudi motorji. Zanimivi so bili tudi različni pogoni ter zbirka o gozdarstvu in lesarstvu. Na koncu so se sprostili še na priložnostni razstavi o zvoku.

Bistra leži na južnem robu Ljubljanskega barja, nad tem območjem pa se že dvigajo vzpetine dinarske Slovenije. Ob vznožju teh vzpetin je več kraških izvirov, nekaj jih je tudi v Bistri (ime kraja). Te vode pod zemljo pritekajo s Cerkniškega polja, kjer smo imeli še dva postanka. Najprej smo se odpeljali do Cerkniškega jezera, kjer smo spoznali nekaj značilnosti presihajočega jezera in pokrajino v okolici. Videli smo le polno jezero, glavne zanimivosti, velikih požiralnikov, pa zaradi visoke vode ni bilo možno videti.

V Cerknici smo si ogledali nekaj primerov kulturne dediščine kraja. V mestu sta zelo dobro ohranjena obrambna stolpa nekdanjega velikega protiturškega tabora iz 15. stoletja. Tabor je drugače nastal okoli gotske cerkve Marijinega rojstva na vrhu nižje vzpetine.

Nekaj značilnosti naselja so učenci v manjših skupinah nato poiskali še sami.

Drago Ivanšek

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost