Pri sestavljanju jedilnikov se upoštevajo smernice za zdravo prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki jih je 11. avgusta 2010 potrdil Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje.

Omenjene smernice se sklicujejo na Smernice za zdravo prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (MZ, 2005), Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (MZ, 2008) in Priročnik z merili kakovosti za živila v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (MZ, 2008). Vsi omenjeni dokumenti, ki jih je pripravilo Ministrstvo za zdravje, so postali za vzgojno-izobraževalne zavode obvezujoči in s tem predmet strokovnega spremljanja, ki ga določa zakonodaja.

Po smernicah priporočena pogostost nekaterih živil:

zelenjava – 2 do 3 krat na dan, sadje – 2 krat na dan, polnovredna žita in izdelki iz njih ter kaše – vsaj 10 krat na mesec, pusto belo meso – vsaj 8 krat na mesec, ribe in ribji izdelki – vsaj 6 krat na mesec, mleko in priporočeni mlečni izdelki – vsak dan, pitna voda, nesladkan ali malo sladkan čaj, 100 % sokovi – ob vsakem obroku, pekovski in slaščičarski izdelki – največ 2 krat na mesec, mesni izdelki s homogeno strukturo oz. z večjim deležem maščob – največ 2 krat na mesec, cvrta živila v globoki maščobi – največ 2 krat na mesec, instant juhe iz vrečke in podobni koncentrirani izdelki – največ 2 krat na mesec.

Eno so smernice, drugo so želje otrok oz. staršev. Trudimo se, poskušamo uskladiti oboje in najti srednjo pot. Včasih uspe, vedno pa ne.

Pa še za konec. Preselili smo se na novo lokacijo. Kuhajo kuharice, ki so nam obroke pripravljale že ˝v stari šoli˝.  Imamo enake dobavitelje, kot smo jih imeli že prej. Hrana je ENAKO KVALITETNA IN POPOLNOMA ENAKEGA OKUSA, kot je bila v preteklem šolskem letu.

Vodja šolske prehrane: Dušanka Filipič

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost