TEDEN OTROKA  v okviru teme Tedna otroka in letošnjih šolskih parlamentov »POVABIMO SONCE V ŠOLO ter ŠOLSTVO IN ŠOLSKI SISTEMI«

Marko Soršak – Soki je v slovenskem prostoru znan kot prostovoljec, ki s svojim projektom premika ovire in s svojim delom vrže zrcalo vzora nase in vse tiste »dobre« ljudi, ki so pripravljeni pomagati in donirati glasbila. Otrokom in učencem so takšni ljudje kot je on, pravi vzorniki in junaki. Naj bi bili. Morali bi biti. To je tudi bil ključen namen, da ga povabimo na šolo »ne zaradi glasbil«, ampak zaradi svojega dela in poslanstva. V okviru šolske skupnosti smo si zadali nalogo, da Marka Soršaka presenetimo s svojo glasbeno izvirnostjo in ga presenetimo. Na povsem drugačen način kot je navajen. Gost Marko Soršak – Soki je bobnar skupine Elvis Jackson, ki je v zadnjih dveh  letih najbolj znan po tem, da je s svojo dobrodelnostjo pokazal Sloveniji, da so šole »podhranjene« z glasbili, ki jih donira s pomočjo donatorjev šolam, ki se prijavijo v okviru projekta 20  za 20 – za šole s posluhom.

Marko Soršak – Soki, avtor projekta »20 za 20 – za šole s posluhom«, donira glasbila številnim šolam po Sloveniji. Predsednik republike, g. Borut Pahor,  je častni pokrovitelj projekta, ki mlade spodbuja h glasbenemu ustvarjanju. Za projekt “20 za 20” je leta 2015 od Predsednika Republike prejel posebno priznanje “Jabolko navdiha”, nedavno pa še medijsko nagrado Žaromet za družbeno odgovoren projekt. Njegova managerka Simona Potočar Agrež je prišla skupaj z njim, kar smo bili še posebej veseli.

Kulturni program je samostojno pripravila Eliška Škaler  tako, da je vključila vse tiste otroke, ki se glasbeno udejstvujejo na naši šoli. Pripravili so rap pesem prav za Sokija, ki je avtorsko delo nje same in Eme Lee Zorko. Pohvaliti je potrebno tri rap izvajalce: Gala Urbanča, Tino Tomše in Vid Klemna Zorka, ki so presenetili s svojim talentom. Ostale učenke, ki so sodelovale pri rapu, so bile: Nives Zlobko, Nina in Sanja Ajster Kuhar, Nataša Zevnik in Leri Trep.  Priredba pesmi skupine Elvis Jackson z naslovom I Believe in love, ki jo je zapel mladinski pevski zbor, je bila res zadetkovna, saj je tudi Marka pustila brez besed. Učenko Zalo Popijač smo prosili, da zapleše tako kot to samo ona zna. Ni nas razočarala. Na koncu je Eliška Škaler zaigrala svojo avtorsko delo Paint it, kjer je pokazala, kako je vešča tudi na glasbilu ukelele. Gabrijel Račič in Ema Lea Zorko sta povezovala program s svojo navihanostjo, duhovitostjo in prisrčnostjo. Blažka Kodrič in Hana Haler pa sta pripravila scensko predstavitev za to krajšo prireditev. Otroci so pripravili tudi vprašanja za intervju in za okroglo mizo, ki smo jih zastavili našemu gostu.

Po programu je Marko Soršak povedal nekaj o svoji življenjski poti, ki se je začela v Mariboru. Svojo šolsko pot je uspešno zaključil z dvema fakultetama. Njegova prva ljubezen so bili BOBNI, kar ga je tudi privedla do tega, da se tej ljubezni ni nikoli odrekel. Učencem je poudaril, da so v življenju najpomembnejše sanje. To, da sanjamo in da si želimo tisto, za kar smo prepričani, da je prav in  »tisto pravo«. Svojo pot sanj je podprl s tem, da je potrebno tudi nekaj vztrajnosti, upora in zavzetosti za to, da lahko to dosežeš. Kljub temu, da sta ga povezovalca programa, Gabrijel Račič in Elma Lea Zorko, pristno opisala, je povedal še kar nekaj zanimivosti o svojem življenju. Tudi to, kako ga starši niso ravno podprli, da bi igral na bobne. Pričakovali so, da bo igral klavir ali kitaro. Kljub vsemu nam je zaupal, da je diplomsko nalogo na Ekonomski fakulteti zagovarjal z naslovom  Logistični vidiki nabave bobnov z Japonske, kar je povezal s tem, da je vedel že od najstniških let, da se bo ukvarjal z glasbo kot načinom življenja.

Učence je motiviral s svojo pripovedjo, zanimivostmi in z življenjskimi modrostmi. Učenci so ga povprašali veliko zanimivosti, največ vprašanj je imel Andraž Jurečič, učenec 9. razreda in predsednik šolske skupnosti, ki je paleto vprašanj sestavil skupaj s Hano Haler in Blažko Kodrič. Ob koncu je sledilo fotografiranje z gostom, kakor tudi sprejemanje avtogramov ter zahvala Marku Soršaku-Sokiju in njegovi managerki Simoni Potočar Agrež, ki ga je pripeljala k nam. Nika Zlobko in Angelika Li Žičkar sta se kot najmlajši predstavnici Šolske skupnosti  zahvalili gostu ter mu podarili simbolično darilce.

A želite zvedeti anekdoto o darilu?

Z učenci se pogovarjamo, kaj bi lahko podarili našemu gostu. Kodramo možgane. Naenkrat izjavi biserčica: »Kaj pa če bi mu podarili sokove?« »Sokove?« povpraša svetovalna delavka. »Ja, sokove. Saj razumete SOKI – soki, sokovi.«

Ideja je bila res ustvarjalna, zato smo ji tudi sledili. 20 sokov za 20 letnico njegovega udejstovanja in projekt 20 za 20.

Marko Soršak nas je spodbudil, da tudi nekaj sami naredimo za to, da postanemo glasbeno bogatejši. Predlagal nam je več načinov angažiranja, kar smo sporočili in prenesli ravnateljici. Učenci so se s težavo poslovili, saj je bila njegova predstavitev res doživeta.

Marko Soršak – Soki s svojim poslanstvom premika meje v šolskem prostoru, kakorkoli to pogledamo ali obrnemo. Ponosni smo bili, da je prišel k nam kot vzornik iz krvi in mesa, ki ne živi v filmih ali fantazijskem svetu, ampak tam, kjer »Maribor igra najboljši nogomet«. Tako pravi Soki, kakor tudi učenci.

Pripravila: Andreja Ninković, spec., vodja šolske skupnosti

no images were found

 

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost