Festival prostovoljstva

V letošnjem letu smo v mesecu maju, 22. maja 2014, obiskali Festival prostovoljstva in si ogledali tudi razstavo MOŽGANI. Pot nas je vodila iz železniške postaje, kjer smo se srečali in družili s prostovoljci OŠ Leskovec pri Krškem. Ljubljana nas je najprej ustavila, saj so temperature nakazovale, da bo vroče. Na Gospodarskem razstavišču smo si ogledali  razstavo MOŽGANI, ki prihaja iz Amerike. Slišali smo veliko poučnega in zanimivega, kako delujejo možgani, kako razmišljamo in kako se razlikujemo od živali. Nato smo odšli peš do starega dela Ljubljane, ker so nas želodčki že pošteno opozarjali, da smo lačni. Pogostitev v znani ljubljanski pizzeriji Focolous je bila prekratka, saj smo se že odpravili na Festival prostovoljstva, ki je bil letos v starem delu Ljubljane. Stojnice z organizacijami, prostovoljci in županom g. Zoranom Jankovičem so nakazovale, da nas je še več, kakor prejšnja leta. Prostovoljcem je izlet v Ljubljano nagrada za celoletno delo, ki so ga opravljali v celem letu. Učenci 7. in. 8 razreda so bili letos zelo učinkoviti in predani, kar je največ, kar lahko otroke naučimo.

Zaključili smo: »Bodi prostovoljec, spreminjaj svet.«

Z vidika osebnostnega razvoja mladostnika, kakor tudi razvoja družbe, je prostovoljno delo koristna oblika, ki bi se morala razvijati v vsaki šoli. Naša slovenska šola je zelo storilnostno naravnana, kar pomeni, da imajo manj možnosti in časa, spoznavati življenje  preko tega, kar pa je izrednega pomena. Prepletanje izobraževalnega dela s socialno dejavnostjo lahko le prispeva k osebnostni rasti, k boljšemu šolskemu uspehu in zmanjšanju socialno nezaželenega vedenja. Sama organizacija prostovoljnega dela zahteva sicer veliko energije mentorja in učiteljev, predvsem razumevanje tega poslanstva, ki je toliko bolj dragoceno, če ga znamo RAZUMETI in SPREJETI kot takšno.

V letošnjem letu smo s Festivalom zaključili celoletno delo, ki smo ga opravljali poleg rednega učnega dela, za kar smo mentorici zelo ponosni.

Zapisala: Andreja Ninković, spec., Mojca Šterk, prof. 

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost