Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija
Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je
bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega
dneva hrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je
»Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.»

Osredotoča se na pomembno vlogo spreminjanja različnih razmer in prehranjevanja.
Poudarek je tudi na zavedanju da so naša dejanja naša prihodnost.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost, da se opozori na stisko več kot 820
milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu. Kar 151 milijonov otrok na svetu,
mlajših od 5 let, je podhranjenih, kar pomeni, da nimajo možnosti in nikoli ne bodo
dosegli primernega fizičnega in kognitivnega razvoja. Po drugi strani pa se po
podatkih FAO več kot četrtina svetovnega prebivalstva (1,9 milijarde) sooča s
problemom prekomerne hranjenosti in debelosti.

Na svetu se proizvede dovolj hrane za vsakogar, vendar odpraviti lakoto pomeni, da
bo hrana prišla v roke in usta vseh tistih, ki jo zares potrebujejo – predvsem revnim,
izoliranim skupinam, etničnim manjšinam, ki živijo na robu ekonomskega in
socialnega stanja, žrtvam vojne in žrtvam naravnih nesreč.

Oktober, 2024

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost