Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2020/2021 v okvirni vrednosti 3,5 milijona evrov. Podeljenih bo do 1000 štipendij po 102,40 evra mesečno.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Pridobili jo bodo lahko dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, ki so navedeni v prilogi razpisa in izpolnjujejo splošne in druge pogoje. Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 15. junija do 25. septembra.

 

 

Štipendijo je mogoče prejemati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko. Dijaki jo bodo tako lahko prejeli za celotno obdobje izobraževanja, lahko jo bodo prejemali hkrati z državno štipendijo. V zadnjem letniku je zadnje izplačilo štipendije za mesec junij.

 

Sicer prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, ravno tako ne vpliva na višino plačila dohodnine. Če dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

 

Nabor vključuje 22 deficitarnih poklicev: kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar, steklar in tehnik steklarstva.

Za madžarsko narodno skupnost so razpisani programi srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik.

Če bo sklad prejel več vlog, kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrščali na podlagi višje povprečne ocene v zaključnem razredu osnovne šole in višje povprečne ocene izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole oz. strokovnih predmetov v zaključnem razredu nižjega poklicnega izobraževanja.

OBJAVA RAZPISA

Pripravila:
Andreja Ninković, spec.

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost